✨ Ramazan yazıları, videoları, dersleri, etkinlikleri için Ramazan dosyamızı inceleyin.

Ramazan Dosyası
Tavsiyeler - İpuçları

Allah’ın Yardımına Ulaşmanın 10 Yolu

Niyetler edebilir, planlar yapabilir, dualar edebiliriz. Ama Allah (subhanehu ve teala)’nın yardımına da ihtiyaç duyarız: bu hayatta, onsuz hiçbir şey elde edemeyeceğimiz anahtar maddedir.

Şuayb (as)’ın dediği gibi,

“Benim başarım Allah’tandır. Ben, O’na güvendim ve O’na döneceğim.”
(Hud Suresi, 11. ayet)

“Tevfik” Nedir?

Tevfik, hedeflerimizin başarıya ulaşması için Allah (svt)’ın özel bir kabul ve nimetidir. Yalnızca Allah rızası için birşeyler yapmak isteyen gerçek iman edenler için O’nun özel yardımıdır.
Geleneksel düşünme yollarının aksine, Allah (svt)’ın yardımı sana vuracak bir şans tarafından değil; tam tersine bilinçli olarak çaba harcamanla elde edebileceğin birşeydir.
Bu yazıda, bize iyiliğin ve başarının kapılarını açacak, anahtar nimet olan Allah (svt)’ın yardımına (tevfikine) ulaşmaya yardım alabileceğimiz bir kaç adımı konuşacağız, inşaAllah.

1- O’NA MUHTAÇ OLDUĞUNUN FARKINA VAR!

İlk ve öncelikli olarak bu konuyla başlamak, sadece Allah (svt)’ın herşeyi yapacak güçte olduğunu tanımak içindir. Elbette, doğru yolu seçmeyi ve bu yolda yürümeye gayret gösterme gücünü bize O verdi ama bu herşeyi kendi başımıza başardığımız anlamına gelmez; her zaman O’nun yardımına ihtiyacımız vardır.
Buna uygun olarak, sadece işimize başlarken değil, yolun her adımında, işlerimizi başarıyla yerine getirdiğimizde bile O’na ihtiyacımız olduğunu bilmeli ve O’na alçakgönüllü ve itaatkâr olmalıyız.
Sadece, Allah (svt)’ ın yardımıyla yaptığımızın ve bundan dolayı kibirle dolu olmak için bir neden olmadığının farkında olmalıyız. Bu iyi seçimi Allah (svt)’ı yardımı (tevfiki) sayesinde yaptığımızı hatırlamamız lazım çünkü seçim yapmanın gücünü bize O verdi.

Allah (svt), Kuran’da buyuruyor ki,

“Allah dilemedikçe, siz dileyemezsiniz.”
(Tekvir Suresi, 29. Ayet)

2- NİYETLERİNİ DÜZELT!

Hayattaki asıl hedefin, Allah (svt)’ı razı etmek için bilinçli, kararlı ve samimi niyet etmeni ve bu niyetini samimi çabalarınla kanıtlamanı gerektirir.

Çalışma İpucu:
Hergün, günlük olarak kendine sor;
• Bunu neden yapıyorum? (Yapmakta olduğun herhangi birşey)
• Benim bu hareketim Allah (svt)’ı razı etmeye yönelik mi? Bu, O’nun rızası için mi yoksa başka birşey için mi?

Eğer, Allah (svt)’ın rızası gerçek amacımız ise o zaman elbette insanların ilgi ve övgüsü için yalvarmayacak ve onların eleştirileri için kaygılanmayacağız.

3- ALLAH’IN YARDIMINI YENİDEN KAZANMAK

Allah (svt)’dan sana salih ameller yapman için istek ve kararlılık vermesini iste. Dua etmeyi hayatının bir parçası yap. Otururken, kalkerken, yürürken,yemek pişirirken ve temizlik yaparken dua et. Temel olarak, her zaman dua et. Allah (svt)’ın sevdiği ve diğerlerine faydalı olacak işler yapmak için Allah (svt)’ tan yardımına ulaşmayı istemeye devam et.

4- KURAN ve HADİSE İÇTENLİKLE BAĞLAN

Kuran ve Hadis çalışmayı, yemek içmek gibi hayatının bir parçası yap. Aslında Allah (svt)’ın sözlerini dinlemek ve özümsemek, bedenin ihtiyaç duyduğu yemek içmekten çok daha büyük bir ihtiyaçtır. Bedenlerimizi beslemede bütünüyle özümserken ruhlarımız çok aç. Bu yüzden, bu eşitliği dengelemek için çaba sarfetmeliyiz. Kalbin (Kuran ve Hadis çalışıp düşünürken) beslenmesini kabul edecektir. Allah (svt)’ın rehberliğini daha güçlü özümseyecek ve amelinde motive olacaktır.

5- BAŞKALARININ FAYDALARINA YOLLAR BUL!

Şimdi bu senin kendinden uzak bir çalışma gibi görünür ama aslında diğer insanların faydalarına yönelik çabalarını onlara uzattığında, Allah (svt)’ın rahmeti yağmur gibi üzerine yağacak ve iyiliğin kapıları daha önce hiç açılmadığı kadar sana açılacaktır. Bu nedenle, mutlaka açık yürekli, cömert ve bağışlayıcı olmak harika salih ameller yapmak için Allah (svt)’ın yardımını almaya büyük bir gizemdir. Daha fazla verirsen, daha fazla verilmiş olacaksın.

Çalışma İpucu:
Şu çok önemli soruları kendimize sormalıyız;
• Kalbim diğerleri içinde iyi hisseleri önemsiyor mu yoksa genellikle kendim merkezli miyim?
• Diğerlerininde başarıya ulaşmasını istiyor muyum yoksa Cennet’i yalnızca kendim için mi istiyorum?
• Diğerleriyle (özellikle sevmediklerimle) birşey paylaşmam gerektiğinde Allah (svt)’ın rızasını kazanmak için bir fırsat olduğunu mu yoksa onun bir yük olduğunu mu düşünürüm?
• Insanlar bana iyi olduğu için mi onlara iyiyim yoksa Allah (svt)’ın rızası için mi seviyor ve önemsiyorum?

6- TAKVANDA ÇALIŞ

Takva, harfi harfine Allah (svt)’ın hoşnutsuzluğuna karşı kendini koruma anlamına gelir. Eğer bu başarı yolunda ilerlemek istiyorsak o zaman bilinçli bir hayat yaşamamız ve her zaman Allah (svt)’ı hoşnut etmeyecek şeyler yapmamak için kesinlikle dikkatli olmamız gerekmektedir. Eğer gizli yaptığımız günahları küçümsersek insanlara dıştan iyi görünebiliriz o zamanda Allah (svt)’ın yardımını alamayız.
İyiliğin hareketlerini biraz düşünebilmek günaha girmeye karşı onları kendiliğinden koruyacaktır. Ne var ki, doğru olan her iki emir içinde aynı anda çabalar göstermemiz gerektiğidir. Kötülükten korunmaya gerekli çabayı sarfederken hayır yapmamız lazımdır.
Bu hileye düşmemek için anımsamak çok önemli birşeydir.

Bazı insanlar, şurda yada burda bir kaç günah yapsam da Kuran okur ve namaz kılarsam bunlarla Allah (svt)’ın hiddetlenmeyeceğini sanırlar. Bu, büyük bir hatadır. Dünyaya nasıl dindar görünürsek görünelim Allah (svt)’ın bizim gerçekliğimizi bildiğinin farkında olmalıyız. Sırf görünüşte insanlara iyi gözükmek için gizlide yaptığımız günahları küçümsersek, yaptığımız ve devamlılığını sağladığımız salih amelleri sürdürebilmek için Allah (svt)’ın tevfikini alamayabiliriz.

“De ki, murdar ile temiz bir olmaz: Murdarın çokluğu tuhafına da gitse o halde ey temiz özü, düşünür beyni olanlar, Allaha korunun ki felâha eresiniz.”
( Maide Suresi, 100. Ayet)

7- YARARSIZ AKTİVİTELERDEN UZAKLAŞMAK

Eğer birisi Allah (svt) rızası için üretken olmayı isterse o halde bu zamanını idareli kullanmayı ve hiç faydası olmayan şeylerden uzaklaşmayı gerektirir. Allah (svt), yararsız aktivitelerinde sözlerinden sakınan ve başarılı insanları şöyle tanımlıyor:

“Onlar, tümüyle boş şeylerden yüz çevirenlerdir.”
(Mü’minûn Suresi, 3. Ayet)

Burda, bugünlerde çoğumuzun zamanını ve kalplerini absorbe etmiş gibi görünen ve yaşayamayacağımızı düşündüğümüz yüzeysel memnuniyetler konuşuldu.
Hayatındaki bu aktiviteleri belirleyebilir misin?

Bu seçim meselesidir. Ya üretken olup tüm zamanını ve zekanı bu dünyada ve ahirette sana fayda getirecek birşeyler yapmak için kullanabilirsin ya da faydasız geçici zevklerde zamanını boşa harcayabilirsin.

8- AZ KONUŞ, ÇOK İŞ YAP!

Belirli bir amaç yada emir olmaksızın çok fazla konuşmak toplumumuzda pek çok insanın zamanını alan faydasız bir iştir. Gerçek şu ki konuştuklarımızı gözetmezsek o zaman gıybet, iftira, diğerleriyle alay etme yada diğerlerinin kişisel sorunlarından bahsetme zevkinin tehlikesine düşeriz. Bütün bu kötülüklere karşı öyle ya da böyle kendini korusan bile her ne pahasına olursa olsun geri getirilmeyen değerli zamanını kaybedersin.
Bu yüzden, Rasulullah(sav)’ın hadisini izleyerek amel etmeliyiz:

“Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse ya hayır söylesin yada sussun.” (Müslim)

9- YOLUNA ÇIKAN FIRSATLARI YAKALA!

Salih ameller açısından bizi geride bırakan büyük bir neden, Allah (svt) bize fırsatlar verdiğinde bazen onları anlamamamızdır. Daha doğrusu, geciktirici şeylere ve bunu yapabiliriz ya da sonra, daha uygun olacağı zaman diye düşünerek devam ederiz. Zira, gerçekçi olmayan hayallerimiz var ve zamanımızın tükendiğinin farkında değiliz.
Bu nedenle, Allah (svt)’ın tevfikine ulaşmak için tek emin yol her ne zaman salih bir amel yapma şansı elde ederek daima fırsat yakalamaktır.
Bunu yaparak, hayatında olumlu şeyler yapmana fırsat vermesi için Allah (svt)’a müteşekkir olduğunu kanıtlayacaksın. Ve Allah (svt), eğer biz müteşekkir isek O’nun bizden çok daha razı olacağına söz vermiştir.

“Eğer şükrederseniz gerçekten size artırırım.” (Ibrahim Suresi, 7. Ayet)

10- SIKI ÇALIŞMAYA HAZIR OL!

Dağın zirvesine ulaşmak için hayallerimiz olabilir ancak bizi oraya çıkaracak şey daimi meşakkatli iştir. Her kim Allah (svt)’ın rızasını ve Cennet’in yüksek mertebelerini isterse zorlu çalışmaya hazır olmalıdır.
Çoğumuz Allah (svt)’ı razı edecek ilginç işler yapmanın hayalini kurarız ama onları gerçeklik haline dönüştürmeye kalkmayız.
Neden? Çünkü, rahatımızı ve keyfimizi bırakmak istemiyoruz. Sonra da Allah (svt) neden dualarımıza kulak vermiyor diye şaşırıyoruz.
Söylediklerinde kararlı olan, O’nu memnun etmek için ilerleme mücadelesi eden ve O’nun sevdiği şeyleri yapmak için yol aramaya emek harcayan kimselere Allah (svt) yardımını verir.

“Bizim uğrumızda cihad edenlere biz şüphesiz onlara yollarımız gösteririz. Gerçek şu ki Allah ihsan edenlerle beraberdir.”
(Ankebut Suresi, 69. Ayet)

Bu hayat sınavında gerçekten ne kadar başarılı olmak istediğimize karar vermek bize kalmış. Kısacık hayat yolculuğumuz üzerinden en iyisini yapmaya karar vermek ve doğru isteği kazanmak için Allah bize yardım etsin. Böylece, Ahiret’in ihtişamlı sonsuz başarısına ulaşabiliriz. Amin!

Shaheen Ahmad

Bu yazı productivemuslim.com sitesinden alınarak Genç Müslümanlar ekibi tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu